Wednesday, October 30, 2013

kebanggaan saya.

di pagi raya ke 3 aku berdandan anggun untuk mengikut ayah dan ibu serta akk bersama awa ke rumah mompolas. never know what is mompolas? 
mompolas nie bermaksud ketua dalam satu suku. aku tak pernah gogle but if rajin google la about mompolas. i will explain more. 

mompolas nie kita harus hormati. sbb dia adalah ketua. negeri sembilan to complicated and bile suku die mmg betol2 ikut pepatih and adat. so we need to follow them. belah ayah memang kuat sikit adat suku nie but belah ibu suku tu sudah pon hilang. ye.. betol..terlanggar adat habis lah engkau.. ahaha..scary huh?
tayah nak scary sgt.. its just adat. kalau follow suku ibu kiteorg akan follow batu ampar. but belah ayah. hmm..ape ye.. melekek? no.. bukan2.. tak pernah ingt tapi starting with M la..and if suku2 ayah nie nak kahwen . tak kira lah anak ke. cucu ke. kite kene jumpe mompolas and memberitahu sendiri ttg itu. camne nak cite ye. kalau anak korg kawen without tell mompolas, bende tu akan didenda. its serius. bende tu pon mmg sudah berlaku. so nak taknak kene hormat mompolas oke..

oke end.. ini bukan topik mompolas tapi topik kebanggan. sooo.. continue my story..



setelah smpai di rumah mompolas di seremban . kami bersalaman and its long time tak jumpe. so banyak story. and then adik beradik mompolas kebetulan dtg juga berkumpul di situ.. bende tu menjadi happening with laugh and so on. then i kene intebiu.. okee.. gugup.

adik mompolas yang begitu rapat dgn ayah ask me. 

mm..u study dekat mana skang?

i jawab dgn acah2 malu.. 

mm.. study dekat kolej risda..

*suddenly ayah sampuk..

tempat kito dulu tu laa..tompet konangan kito tu.. 

kalau adik nak tau die la yang hantar ayah g khusus dekat sane..
byk rahsio kek sano

both of them ketawa.. 

so i.. waa... T_T

unexpected laa..

then he ask me again.

u ambil cost ape ?

mm.. amek kos ladang.. 

wa... ladang ea.. bgus la u nie..skang nie blablabla *word tu terlalu membanggakan saya. so saya decide tanak tunjuk. nnti riak.*


and ayah usap belakang sy and ckp 
dio nie ikut ayah eh.. kojo kek ladang .. 

and inside my heart . Y_Y

terharu anad.. huhu...


and the youngest mompolas said..

eh.. muko dio nie sibijik mcm timah(my maksu) maso kocik yo. 

and i.. eheheheheheehehe..*ketawa malu

No comments:

Post a Comment