Friday, May 24, 2013

suatu ketika dahulu



sepasang kekasih yang si gf sememangnye alim nak habis dan si bf yang rock baru sahaja bercinta telah menceritakan angan2 bile sudah bernikah .

gf : u .
bf : ye sayang ..
gf : u know what .?
bf : what sayang ..
gf : i have a dream . :D
bf : what your dream sayang . citelah dekat i.
gf : hihik *menggedik*
bf : citelah sayang ..
gf : oke.. i kan pernah berangan nanti pas kite nikah , i nak honeymoon at mekkah. .
bf : .......
gf : sebab, nnti i harap sgt u akan menjadi imam i . and i harap u boley bimbing i ke arah yang benar . i harap u mengimamkan kan i sehari tu paling kurang sekali pon jadilah. i nak u mengajar i mengaji dengan betul , membimbing kite dan bakal anak2 untuk dekat dengan ALLAH. nanti kalau i mengaji , i salah sebutan . u betulkan i. and u slah baca i tolong u. bestnye u kalau kite dapat honeymoon at mekah. mesti lebey berkatkan u..
bf : ...............
gf : u tade respon pon !
bf : eh! ape pulak. nanti kite g ye syg.
gf : oke u.. and i nak sangat nak bawak parent i and perent u sama2 membuat umrah . okee. :D
bf : errrrrrrr.. oke.. :S



begitulah dialog sepasang kekasih yang sedang hangat bercinta. mereka melalui hari2 seterusnye seperti biasa. suatu hari si bf tidak bekerja di siang hari dan telah pon tido sepanjang hari di jumaat yang indah .


jam 2.30..

gf : hmm.. mesti die dah balek sembahyang jumaat. nak kol lah.
bf : helooooo. *suara serak*
gf : u !! u tido lagi !!
bf : aah la sayang...
gf : pegi semayang jumaat tak!!?
bf: hmm.taklah sayang.. i penat...
gf : whatttt!!!! u tau kan dosa kalau tak pegi sembahyang jumaat kecuali u musafir.
bf : ye syg...
gf : u tau tak . Solat Jumaat adalah suatu kewajipan yang ditetapkan agama. Ia bukan sahaja dilakukan oleh Rasulullah s.a.w bahkan ia juga telah disebut di dalam Al-Qur’an.Jika seorang lelaki Islam tidak melakukannya, maka ia dianggap sebagai dosa besar. Malah, hukum menunaikan solat Jumaat lebih ditekankan dibandingkan dengan solat lima waktu oleh Rasulullah s.a.w yang telah bersabda bahawa mereka yang tidak melakukan solat Jumaat selama 3 kali berturut-turut bukanlah seorang Islam. Disini Rasulullah bermaksud untuk menerangkan betapa pentingnya solat Jumaat dan betapa besarnya dosanya jika tidak melakukannya. Lelaki Islam yang tidak dapat menunaikannya haruslah menggantikannya dengan solat Zuhur. Akan tetapi, ia hanya diterima jika ia kerana sebab-sebab berikut; jika terlalu sakit, jika terpaksa jaga orang yang sakit tenat, jika terdapat ribut taufan yang besar atau jika dalam keadaan bermusafir.

(copy from halaqah.net)

si bf pon memujuk nye dan berjanji tidak akan melakukan nye. si gf yang mudah percaya dengan kata2 indah bf pon menerima dgn memberi syart jgn lupe sembhyang.tapi semakin lama semakin nampak sifat bf tersebut. si gf yang sayangkan si bf yang menganggap bakal suami menerima apa sahaja baik buruk yang ada pada si bf . demi insan yang tercinta , si gf terima sahaja. tidak kiralah kejenye berpangkat atau tidak. si gf tidak mengisahkan kisah lampau si bf yang sgt melampau. ini semua kerana cinta . oleh kerana cinta dan sayangnye pada bf tersebut , si gf menghasratkan dalam hati ingin memimpin bakal imam nye tersebut dan langsung tidak menghiraukan buruk2 si bf. yang buruk nmpk baik. dan yg baik nmpak ganda baik. ..

 suatu hari , telah berlakunye bencana alam sehinggakan mereka berdua berantakan dan terus clash tanpa sebab. pada mulanya si gf tidk dapat menerima hakikat tesebut .namun setelah berdoa dan meminta nasihat dari rakan2. dan dengan adanya buku terfaktab si gf semakin bangkit.si gf mula bangkit. semakin dekat dengan ALLAH .

si gf yang menghadap laptop untuk bermain twitter bermenung seketika . merenung nasib apa yang sudah berlaku. si gf telah bermonolog di dlm hatinya

*monolog gf dalam hati*

hmmm..apalah nasib aku kan. knpelah aku jadi mcm nie. *imbas kenangan*
hmm..aku percaya nie semua mesti ada hikmahnye . ya allah aku bersyukur padamu ya allah. baru ku sedar sudah banyak dosa yg ku lakukan semasa kami bersama ya ALLAH. aku berterima kasih pada mu. aku tau ALLAH syg kan aku , sebab tu aku break. mungkin die bukan bakal imam ku , dan mungkin juga tulang rusuk kami tidak serasi. baik buruknye dia , aku harapkan die akan mendapat hidayah dan mendapat bakal makmum yang cantik serta boley sesama mmbawa die dekat dgn ALLAH . aminn.. aku harapkan agar die berubah itu sahaja. smile...


...................................................................................................................................................................

tamat sudah sebuah cerpen yang pendek . hakhak.. demand gile pempuan nie. nak yang alim je. si laki nie pulak tak reti nak berubah ke kalau gf die dok bebel. panas je telingakan. hakhak..oke.
kite manusia. manusi tidak perfect. ye mungkin kite ada kekurangan , tapi tak salah untuk berubah kan. orang kiri kanan ! ayuh menolong sesama insan untuk berubah ke arah kebaikan. peace! yang baik dari ALLAH, yg buruk dr diriku yang lemah ini.

No comments:

Post a Comment