Friday, May 24, 2013

suatu ketika dahulu



sepasang kekasih yang si gf sememangnye alim nak habis dan si bf yang rock baru sahaja bercinta telah menceritakan angan2 bile sudah bernikah .

gf : u .
bf : ye sayang ..
gf : u know what .?
bf : what sayang ..
gf : i have a dream . :D
bf : what your dream sayang . citelah dekat i.
gf : hihik *menggedik*
bf : citelah sayang ..
gf : oke.. i kan pernah berangan nanti pas kite nikah , i nak honeymoon at mekkah. .
bf : .......
gf : sebab, nnti i harap sgt u akan menjadi imam i . and i harap u boley bimbing i ke arah yang benar . i harap u mengimamkan kan i sehari tu paling kurang sekali pon jadilah. i nak u mengajar i mengaji dengan betul , membimbing kite dan bakal anak2 untuk dekat dengan ALLAH. nanti kalau i mengaji , i salah sebutan . u betulkan i. and u slah baca i tolong u. bestnye u kalau kite dapat honeymoon at mekah. mesti lebey berkatkan u..
bf : ...............
gf : u tade respon pon !
bf : eh! ape pulak. nanti kite g ye syg.
gf : oke u.. and i nak sangat nak bawak parent i and perent u sama2 membuat umrah . okee. :D
bf : errrrrrrr.. oke.. :S



begitulah dialog sepasang kekasih yang sedang hangat bercinta. mereka melalui hari2 seterusnye seperti biasa. suatu hari si bf tidak bekerja di siang hari dan telah pon tido sepanjang hari di jumaat yang indah .


jam 2.30..

gf : hmm.. mesti die dah balek sembahyang jumaat. nak kol lah.
bf : helooooo. *suara serak*
gf : u !! u tido lagi !!
bf : aah la sayang...
gf : pegi semayang jumaat tak!!?
bf: hmm.taklah sayang.. i penat...
gf : whatttt!!!! u tau kan dosa kalau tak pegi sembahyang jumaat kecuali u musafir.
bf : ye syg...
gf : u tau tak . Solat Jumaat adalah suatu kewajipan yang ditetapkan agama. Ia bukan sahaja dilakukan oleh Rasulullah s.a.w bahkan ia juga telah disebut di dalam Al-Qur’an.Jika seorang lelaki Islam tidak melakukannya, maka ia dianggap sebagai dosa besar. Malah, hukum menunaikan solat Jumaat lebih ditekankan dibandingkan dengan solat lima waktu oleh Rasulullah s.a.w yang telah bersabda bahawa mereka yang tidak melakukan solat Jumaat selama 3 kali berturut-turut bukanlah seorang Islam. Disini Rasulullah bermaksud untuk menerangkan betapa pentingnya solat Jumaat dan betapa besarnya dosanya jika tidak melakukannya. Lelaki Islam yang tidak dapat menunaikannya haruslah menggantikannya dengan solat Zuhur. Akan tetapi, ia hanya diterima jika ia kerana sebab-sebab berikut; jika terlalu sakit, jika terpaksa jaga orang yang sakit tenat, jika terdapat ribut taufan yang besar atau jika dalam keadaan bermusafir.

(copy from halaqah.net)

si bf pon memujuk nye dan berjanji tidak akan melakukan nye. si gf yang mudah percaya dengan kata2 indah bf pon menerima dgn memberi syart jgn lupe sembhyang.tapi semakin lama semakin nampak sifat bf tersebut. si gf yang sayangkan si bf yang menganggap bakal suami menerima apa sahaja baik buruk yang ada pada si bf . demi insan yang tercinta , si gf terima sahaja. tidak kiralah kejenye berpangkat atau tidak. si gf tidak mengisahkan kisah lampau si bf yang sgt melampau. ini semua kerana cinta . oleh kerana cinta dan sayangnye pada bf tersebut , si gf menghasratkan dalam hati ingin memimpin bakal imam nye tersebut dan langsung tidak menghiraukan buruk2 si bf. yang buruk nmpk baik. dan yg baik nmpak ganda baik. ..

 suatu hari , telah berlakunye bencana alam sehinggakan mereka berdua berantakan dan terus clash tanpa sebab. pada mulanya si gf tidk dapat menerima hakikat tesebut .namun setelah berdoa dan meminta nasihat dari rakan2. dan dengan adanya buku terfaktab si gf semakin bangkit.si gf mula bangkit. semakin dekat dengan ALLAH .

si gf yang menghadap laptop untuk bermain twitter bermenung seketika . merenung nasib apa yang sudah berlaku. si gf telah bermonolog di dlm hatinya

*monolog gf dalam hati*

hmmm..apalah nasib aku kan. knpelah aku jadi mcm nie. *imbas kenangan*
hmm..aku percaya nie semua mesti ada hikmahnye . ya allah aku bersyukur padamu ya allah. baru ku sedar sudah banyak dosa yg ku lakukan semasa kami bersama ya ALLAH. aku berterima kasih pada mu. aku tau ALLAH syg kan aku , sebab tu aku break. mungkin die bukan bakal imam ku , dan mungkin juga tulang rusuk kami tidak serasi. baik buruknye dia , aku harapkan die akan mendapat hidayah dan mendapat bakal makmum yang cantik serta boley sesama mmbawa die dekat dgn ALLAH . aminn.. aku harapkan agar die berubah itu sahaja. smile...


...................................................................................................................................................................

tamat sudah sebuah cerpen yang pendek . hakhak.. demand gile pempuan nie. nak yang alim je. si laki nie pulak tak reti nak berubah ke kalau gf die dok bebel. panas je telingakan. hakhak..oke.
kite manusia. manusi tidak perfect. ye mungkin kite ada kekurangan , tapi tak salah untuk berubah kan. orang kiri kanan ! ayuh menolong sesama insan untuk berubah ke arah kebaikan. peace! yang baik dari ALLAH, yg buruk dr diriku yang lemah ini.

Thursday, May 23, 2013

Ohmyyy

Food
                      food
                                                           food
         food
                                   food
                                                                              food
Arghh. .food everywhere. . Stop thinking about food hanisa. -.-

Saturday, May 11, 2013

jika aku hilang ingatan...

cehhhhh... ayat gempak.. mentang2 skang aku tengah tgok cite oppa jongki and oppa gwangsoo.. terikut2 kan.. cerita tu telah mempengaruhkan aku agar berfikir dgn luasss.. okee. cont with the topic..

setelah aku mendapat lesen P , aku dengan bangganye membawa kereta sambil menayangkan lesen P ku.. aku sangat gumbira setelah mendapat lesen P aku.. aku membawa kereta kesana sini , sampai drift. oleh kerana aku terlalu gumbira sampai membawa kereta seperti orang mabuk akhirnya aku eksiden dgn teruk sangat yang amat amat. keadaan ku amat teruk terutama di kepalaku. aku telah koma hampir beberapa minggu. dan satu hari  Allah telah memberikan ku nyawa semula dan telah menyedarkan diri. orang  dikeliling ku bersyukur alhamdulillah (yeke?) dgn bergembira sekali. aku pelik.aku membuka kan mulut ku untuk berkata2.. mereka menunggu perkataan ku...!


aku: mmmmmm.....
orang sekeliling : cakap cakap cakap .!
aku : siapakah kalian ni ?
orang sekeliling : hahhhhhh!!!!!!!!!










aku bingung .. ape yang terjadi.. mengapa mereka kejap happy ,kejap menangis. siapa mereka. siapa aku. mengapa aku ada disini. apa yg terjadi . arghhhhh!!
*pengsan*

hahahaha.okee cukup lah aku ilusi. byk lagi aku nk ckp yg aku balik ke rumah yg di mereka kata mereka family aku , dan mula menunjukkan gambar aku masa kecil dan bla bla bla.. nak lagi sambung la sendiri . hahaha...
point dekat sini adalah kalaulah aku hilang ingatan , 5 benda yang aku akan buat semula seolah2 bayi yg baru lahir . (muehehehe)

1. ingat kan aku kenangan manis bersama keluarga dan jangan ingatkan aku kenangan aku bersama ex aku .

2.tolong rapatkan aku dengan ALLAH . mungkin sebelum aku hilang ingatan aku tak rapat dengan Allah , dan inilah hikmah allah memberiku nyawa semula. so , aku berharap orang sekeliling ku membantu aku merapatkan aku dgn allah. ajarlah diriku sembahyang dgn sempurna. ajarlah aku mengaji dgn sempurna. mengajarlah aku menjadi insan yang mulia. insyaALLAH.

3. mengeratkan hubungan ku sesama insan . mungkin juga aku sangat berkurang hajar di masa silam ku ( tak ingt kan. )jadi ajarlah aku untuk menjadi manusia yg bgos sosial nye.

4. ajarlah aku agar menjadi rajin mengemas , rajin memasak dan rajin semua nyee.. sbb mungking juga dulu aku .. arghhh..aku tak ingat . 

5. aku berharap orang sekelilingku membantu aku dalam hidup dan merialisasikan apa yang aku ingin lakukan.

wah wah wahhh! demand nyee engkauu kan.. semua nak. habis orang sekeliling nak apa haaa? hahahaha. its just imagine aku jika aku hilang ingatan sahaja. kite hanya merancang dan mampu mendoakan kesejahteraan diri sahaja.. ALLAH yang tentukan semuanya.. yang baik tu semua dari ALLAH , and yang jahat tu semua dari diriku yang macam syaitonnnnnnn...
peaceee~





Friday, May 10, 2013

wei HANISA! !!

Wahai siti hanisa bt abdul rauf. Berhenti lah membuka wall die. Berhenti la banganggggggg!!! Tade diff pon kalau kau bukak. Kau sakit hati lagi adalah. . Cukup lah hanisa. . Cukupp. .jangan kenang kan die. Berhenti melakukan bende tu keyh.pelishhh. Sayang kauu. Xoxo.

Tuesday, May 7, 2013

Dikala hujan . .

Cehhh!! Ayat tak boley belah kan. Haha. Okeee.
Di petang gini, and lagi2 hujan.perut dah lapaq . Pegi dapur tgok ape yang ada. Trnampak meggi!  and i jerit .
"ibu! ! Adik buat pizza megi ea!!"
And ibu pon cakap buat laa. .
Bertngkas lunas didapur sensorang and. Akhirnyee siap jugakkk. Taraaaa~
Memandangkan tebal , kene la potong empat.klo tak. Cantik jeeeeee. Hahaha.
Adiosss. Selamat menjamu selera.


gambar diatas hanya tayangann. hahaha

Sunday, May 5, 2013

We!!!

Akal dan perasaan

Bismillah. . Since aku dah lama tak update blog begitu berabadnye. And suddenly idea dtg and should sharing with you guys. Now we'll talk about akal and fikiran.1st! Read this .
Telah banyak disampaikan deskripsi tentang kedudukan akal dalam sejarah Filsafat Islam dan kisah penentangan para arif dengan jalan filosof rasionalis juga dalam sastra Irfan Persia juga lebih dikenal orang sehingga kita tidak harus mengulanginya di sini. Sebagian filosof juga berusaha mengemukakan sebuah rekonsiliasi dari keduanya (filafat dan irfan).

Meski disebutkan bahwa para pemikiran dan ulama Islam yaitu ulama syariat, filosof dan para arif masing-masing menggunakan media-media khusus dalam menghadapi hakikat (kelompok pertama melalui jalan naql, kelompok kedua melalui jalur akal dan kelompok ketiga melalui media hati). Namun hakikatnya adalah bahwa dalam pemikiran al-Quran dan makrifat orisinil Islam, akal dan hati telah sampai pada kesatuan sempurna[1] dan bahkan dalam al-Quran urusan pemahaman disandarkan kepada hati dan seseorang yang tidak memiliki pemahaman hati disebut sebagai “la yafqahun.”[2]

Oleh itu, akal yang tidak memberikan fatwa bersadarkan cinta (isyq) adalah akal kalkulatif (‘aql ma’âsy) dan cinta yang tidak berada pada puncak akal dan makrifat tidak lain kecuali tipuan dan dusta. Adanya pelbagai perbedaan dan dialektika yang terjadi di antara para pengklaim akal dan hati sejatinya tengah memberikan sebuah berita tanpa berita (baca: kebohongan).

Filosof Ilahi dan para arif sempurna dengan baik menyetujui hakikat ini dan karena itu pandangan mereka adalah bahwa cinta merupakan puncak akal dan akal adalah hati pemandu dan pembimbing cinta sehingga keduanya tidak dapat dipertentangkan.

Namun apa yang pasti adalah bahwa akal kalkulatif dan cinta duniawi keduanya berada di luar kategori ini. Akal kalkulatif tidak dapat mencapai makrifat hakikat segala sesuatu dan juga cinta palsu juga tidak memiliki kemampuan seperti ini.

Kebanyakan ucapan para arif dalam penentangannya terhadap akal pada dasarnya tengah menyoroti makna akal kalkulatif ini yang pada umumnya digunakan oleh manusia untuk menjaga kemaslahatan pribadinya. Namun cinta merupakan redaksi suci yang merupakan pencari kefanaan dirinya di hadapan Tuhan dan pada dasarnya penggunaan kata cinta harus dihindari dalam kaitannya dengan pelbagai ketergantungan hawa nafsu.

Bla bla bla bla. Ape yg korg baca to. To much untk mmbce. Argh!! Sleepy! . . . .
Okee. Continue.
Aku nak cite at sini sebenarnye manusia perlu menggunakan akal and perasaan die properly.
If we use perasaan without use akal. What we'll happen. Ohhh!! Oke.

Situation 1 :
Aminah adalah seorg yg mengemarkan membeli belah. Satu hari aminah going to PAVILION  dgn geng2 bedah die. Dieorg shoping bagai nak rak . And then bile aminah balik. Die counting balik duit die, and die dapati duit die negetif (byk hutang). And that time baru die cakap dlm hati .
"arghhh!! Npe la aku tak beli ikut otak ".

Situation 2:
Mr.e meet miss.n. . Dieorg kapel bagai rak just like ini dieorg punye dunia. (HAHA!) everything yg mr.e ada. Die akan bg miss.n. . And oneday mr.e dah bosan and die tinggalkan miss.n. But mr.e tak gune akal utk mnglkan kan miss.n. . Selepas mr.e break up. . Miss.n stil have their acc maybank and ipad, iphone paswod fb , tuiter, ig and so what ever. So mr.e sgt2 menyesal and dont now how to take back their ipad and so on.

SEEE!! if u guys us perasaan jee. Korg akan cakap. "arghhh!! Menyesalnyee akuuuuu!!".
So Allah already give us otak and perasaan. So. Kite kne gune dua2. Jgn ikut perasaan okeeyyy!

Solution 1 :
Bajet tak cukup. So kne than nafsu and perasaan untuk beli ape2. Beli ape je yg patut.

Solution 2 :
Omg!  before aku break nan die, aku mesti change my acc fb, tuiter,ig and so on. I should take all my thing first before i leave her just like that. Harhar. . (ada jgak niat jahat )

Soooo. Korg boley pikirkan. Ada otakkan. . Ada perasaan kan. Jgn menyesal sgt laa klo gne perasaan tnpa berpikir dahulu . Wasalam. :)