Thursday, December 29, 2011

kuatnye ikan nieee !

haloooo peps ! da lama tak update blog . heheh . busy busy ! busy ape pon saya tataw la kan . hihi .
okeeee. sy nak cerita nie . pengalaman saya kali kedua untuk siang ikan . yang pasti cerita ni saya masukkan dalam dairy saya .harharharhar.ketawa jahat.
okehhh . pada satu senja kala. tak senja sangat la. p rasa nye dah senja kot. magrib dah nak masuk . bkn nak masuk . dah masuk dah kot. heheh . time tu my mum rush nak sembahyang magrib . then only me n my second sister yang ada dekat dapur . akak ? busy tgok tentang dhia . huhu . ibu cakap nanti la pas sembahyang baru ibu siang . then im offer my self tok siangkan ikan tu. sebab kesian ibu dah terlambat tok masak malam .
before im starting cite nak siang ikan . aku nak cite la. sebab apa ibu buley terlamabt siang ikan tu.. sebab dieeeeeeee . ibu ta jumpe gunting ikan . penat nieh cari satu umah . bising bagai . gari bawah meja . pon tade . setelah berputus asa baru lah aku terjumpe belakang rak sudu . bengongkan ? =='  HEHEH. bukan ibu . tapi sy  huhuhu.
selepas itu baru la dapat siangkan ikan . tapi disebabkan dah lamabt ibu tinggalkan ikan tu dahulu . haaaaa...continue balik.
aku pon potong laaa.. ikan ape ek . haaa.ikan siakap . aku tataw lak ikan nie punyeeerrr la keras. aku penat untuk siang ikan tu.hehehehe
mule mule  gunting die nye sirip . ohh . 1st sirip . oke . lepas. second sirip. arghh ! keras no sirip die nie. tglkan yg keras itu . and then bawah pulak . eh ! sirippon ad tulang ke ?
kemudian mulut dieee . arghhh ! kerasnye mulut die. tumpul ke gunting aku ni sampai susah nak gunting . oke. aku asah gunting nie.asah gunting ?=='
pastu asak pon susah gak. last last awa yang dah siap masak nie datang . die tye . ko buat ape nie dik . awa !! tolong aku siang ikan . buat muke macam gwang soo . awa pon tolong . buttt!!! it still same !!! payah gile . then awa cakap ape gune pisau . amek pisau . yeah ! yeah ! pisau . nah ! eh ! ni pisau potong bawang . len len. haa ! then dah amek pisau separuh besau the potong la ikan tdihhhh..huh! degil tol ikan ini. keras  nak potong kepala die. huh ! aku tekan kuat2 bru la lepas potong . yeah !berjayaaaa !!! tgokkk. uuu. nie gigi die. then awa tarik insang die ! arghh! liat toi . tape tape. gunting perut die. senang cikit nak buah taik die. oke. gunting pon susah . tekan gune psau pon ta layan .liattt!!!huh !!! asah pisau . asah guntinggg .
masa aku asah pisau tuu. awa cakap. tak penah aku nampak org siang ikan sekali due. nak kata ikan besau tak pulak. hahah . aku pon marah . tu laa. dulu tnk tgok ibu siang ikan . huhu .
oke . da abs bercakap and asah . aku pon try cucuk perut die.. arghhhh!!! muke berkerut cam tgh berak erasss . akhirnya. berjaya jugak potong perut die . yeahhh!! berjaya . tarik die punye perut . buang semua isi . then . tgookk. uu .. ini la isi dlm perut ikan .amekk gambar dikk.. hahha. ikan pon nak amek gmba ke ? huhu .
akhrnya berjaya la aku n akk aku siang ikan nie..akhirnyakan. wlaupon dgn usha yg susah . berjaya jgak potong ikan yang tak bape besar tuu .huhuh. :) tq . babai !


ayat nie tade kena mengena pon . :)

No comments:

Post a Comment